Tre cases fra virksomhederne

Bæredygtighed kan være mange forskellige ting, og den enkelte virksomhed vælger sin egen måde at arbejde på ud fra sine egne værdier, ønsker og forretningsmæssige virkelighed. Her er tre eksempler.

Eksempel: Langsigtet samarbejde om grøn udvikling:

Decoplant: Mindre affald og genbrug af planter

Hos Decoplant startede vi med at se på al den plast der findes i plantebranchen fra potter, bakker og kasser. Hvor kan den finde genanvendelse? Derfra var det oplagt at arbejde med sortering af alt affald i virksomheden med henblik på genanvendelse og involvere medarbejderne, som jo skal sortere det i de rigtige kategorier. Og det virker. Decoplants restaffald og CO2udledning er faldet drastisk, foreløbigt fra 90% restaffald til 42%.

Med konceptet secondhand-planter har Decoplant oprettet en plantehub, hvor planter, der er blevet for store eller for trætte, får nyt liv med pasning og et nyt hjem. Borgere med svag tilknytning til arbejdsmarkedet passer planterne og får dermed selv nye muligheder i livet.

Nyudviklede inderpotter overflødiggør epoxy til at tætne indendørs betonkrukker til gavn for både produktionsarbejderne i Vietnam og genanvendelse af betonen efter brug.

FNs verdensmål er med til at vise vejen, og med et klimaregnskab og god dokumentation er Decoplant nu klar til at søge en B Corp certificering.

“Vibeke er en idérig og handlekraftig sparringpartner, som samtidig har et godt blik for det forretningsmæssige. Hun har virkelig fået sat skub i en udvikling, vi ellers havde svært ved at få skubbet i gang”, siger direktør Claus Stoustrup.

Se indslag i TV2 Østjylland april 2021

Eksempel: Strategisk certificering:

Green Key til alle Small Danish Hotels

Efter coronatiden var mange af Small Danish Hotels medlemmer hårdt ramt på personale og pengepung. Et af redskaberne til at rejse sig igen blev at tiltrække kunder gennem en Green Key certificering. I samarbejde med Green Key afholdt vi et forløb over 5 hele dage, som klædte hotellerne på til at styrke bæredygtigheden og søge en Green Key.

“Vi har fået super professionelle oplæg, som har givet os et godt og stærkt grundlag for vores videre arbejde med bæredygtighed. Og vi har fortsat VTuxen med i processen”, siger direktør for Small Danish Hotels Jørgen Christensen.

Eksempel: Koncept for bæredygtighed:

Pift – Party for Tomorrow

Sammen med Pift udviklede vi et helt nyt koncept til børnefødselsdage, hvor så mange materialer som muligt produceres efter bæredygtige principper og kan genanvendes, samtidigt med at fødselsdagen lever op til forventningerne til en god fødselsdag. Med det koncept i hånden var det tid for hele virksomheden at søge en B Corp certificering, som netop er sendt ind.

 

Start fx med en workshop

FNs Verdensmål er et rigtig godt sted at starte en langsigtet indsats for større bæredygtighed. Men hvilke af de 17 mål og 169 delmål skal man vælge at arbejde med?

Her kan en workshop på 2-5 timer være et oplagt udgangspunkt. Jeg forbereder og styrer forløbet, så det passer til netop jeres virksomhed. Jeg samler op på beslutninger og kan formulere en handleplan for jeres videre arbejde.

Undervejs diskuterer vi virksomhedens muligheder og mål og vælger hvilke verdensmål, I vil arbejde videre med.

Deltagerne kan være ledelse og bestyrelse, nøglepersoner fra virksomhedens afdelinger, eller i mindre virksomheder måske hele medarbejdergruppen.